Het EYOF is het European Youth Olympic Festival: een tweejaarlijks sportevenement voor jonge sporters uit heel Europa. In negen verschillende Olympische disciplines gaan jonge sporters (13 tot en met 18 jaar) voor het goud. Het EYOF is een voorproefje voor de ‘echte’ Olympische Spelen. Zo worden de sporters net als op de Spelen gehuisvest in een Olympisch dorp, is er een openings- en sluitingsceremonie en natuurlijk een Olympische Vlam en een officiële vlag.

Olympische waarden
Het EYOF is opgericht vanuit het Olympisch gedachtengoed. Een filosofie die de kwaliteiten van lichaam, wilskracht en geest verheft en met elkaar combineert. Sport wordt vermengd met cultuur en educatie en leidt zo tot de Olympische waarden. Die zijn vriendschap, respect en excelleren. Tijdens het multi-sportevenement staat dit centraal en zo draagt het bij aan een vreedzamere en eerlijkere wereld.

Jonge atleten uit negen takken van sport
De negen Olympische sporten die samen het EYOF vormen zijn: atletiek, basketbal, handbal, judo, tennis, turnen, volleybal, wielrennen en zwemmen. Voor alle sporten gelden de regels en eisen zoals die zijn vastgesteld door de internationale bonden. De verschillende onderdelen staan onder de kopjes sport vermeld.

Deelnemers aan het EYOF zijn maximaal 18 jaar, per tak van sport verschillen echter de leeftijdscategorieën. Het gaat om talentvolle sporters, die worden begeleid naar de top. Voor deze sporters is internationale ervaring opdoen van groot belang. Die ervaring biedt het EYOF door in alles te lijken op de grote Spelen.  Net als bij de Olympische spelen bestaat ook het EYOF uit zomer- en winteredities. De wintereditie van 2013 was in februari in het Roemeense Brasov.

Toernooidirecteur
Directeur van het toernooi is Olympisch zwemmer Pieter van den Hoogenband. Hij deed in 1993 mee aan het European Youth Olympic Festival dat toen werd gehouden in Valkenswaard. Daar won hij goud en begon, naar eigen zeggen, zijn ‘Olympische droom’. Nu precies twintig jaar later komt het EYOF terug naar Nederland en staat Pieter, drievoudig Olympisch kampioen, aan het roer van het evenement.

Compacte spelen verspreid over Utrecht
De negen sporten vinden verspreid over Utrecht plaats. Zo doen de hallen van de Jaarbeurs dienst als podium voor de judowedstrijden en de toernooien van handbal en volleybal. De verschillende onderdelen van het turnen zullen plaatsvinden in Sportcentrum Galgenwaard, op het Utrecht Science Park (De Uithof) wordt gebasketbald. Tennis heeft plaats op tennispark Den Hommel, atletiek op Atletiekbaan Maarschalkerweerd en gezwommen wordt er in Zwembad De Krommerijn. Het wielrennen maakt gebruik van Het Lint, een uniek parcours door het Máximapark in Leidsche Rijn.

De jonge sporters zullen – net als op de echte spelen – worden ondergebracht in het Olympisch dorp. Het EYOF 2013 in Utrecht heeft er twee: één op het terrein van University College Utrecht en de ander op het Utrecht Science Park. Zo krijgen de sporters de sfeer en ervaring mee van echte spelen. Ze zullen samen zijn met deelnemers vanuit het hele continent. Op dit terrein worden flexhotels opgericht, speciale tijdelijk slaapaccommodaties. Hiervoor wordt samengewerkt met studentenhuisvester SSH.